Ce se va controla in 2018?
Atat in domeniul securitatii si sanatatii in munca, al supravegherii pietei, cat si in cel al relatiilor de munca, planificarile controalelor inspectorilor de munca au la baza Programele Cadru de Actiuni anuale elaborate de Inspectia Muncii.
Pentru anul 2018, inspectoratele teritoriale de munca si-au elaborat propriile Programe de actiune care au la baza urmatoarele directii dispuse de Inspectia Muncii:
1. Campanie nationala privind respectarea prevederilor legale in ceea ce priveste instruirea si informarea lucratorilor in activitatile din domeniul constructiilor. Campania va cuprinde:
- informarea si constientizarea angajatorilor, lucratorilor si partenerilor sociali – trimestrul I
- etapa de control propriu-zis la angajatori – trimestrele II-III
- verificarea realizarii masurilor dispuse si stabilite in procesele-verbale de control incheiate cu ocazia controalelor – trimestrul IV
2. Campanie nationala privind verificarea modului de respectare a prevederilor Legii nr. 52/2011 privind exercitarea unor activitati cu caracter ocazional desfasurate de zilieri. Campania se va materializa prin controale pe parcursul trimestrelor I, II, III si IV.
3. Campanie privind verificarea indeplinirii conditiilor de catre angajatori referitoare la autorizarea functionarii din punctul de vedere al securitatii si sanatatii in munca. Controalele se vor derula pe intervalul trim. I-IV.
4. Campanie nationala de supravegherea pietii produselor industriale din domeniul de competenta al Inspectiei Muncii conform Programului sectorial pentru anul 2018. Perioada de desfasurare: trim. I-IV.
5. Actiune privind verificarea modului in care sunt respectate prevederile legale de securitate si sanatate in munca pentru mentinerea locurilor de munca sanatoase pentru toate varstele. Actiunea va consta in controale ce se vor desfasura pe perioada trim. I-IV.
6. Actiune de control privind verificarea modului in care operatorii de transport marfuri periculoase respecta cerintele legale in domeniu, actiune materializata prin controale programate in trimestrele II si IV. Controalele se vor efectua atat la sediul angajatorilor, cat si in trafic unde vor fi efectuate verificari specifice ale autovehiculelor respective.
7. Actiune privind verificarea modului in care se respecta prevederile legale in domeniul securitatii si sanatatii in munca de catre societatile de prelucrare primara a lemnului, actiune care se va desfasura in trimestrele II, III si IV.
8. Actiune de monitorizare privind riscurile existente la locurile de munca in intreprinderile mijlocii care au un numar de 50-249 salariati. Se vor efectua vizite de inspectie la acesti angajatori in intervalul trim. I-IV.
9. Actiune de informare si constientizare a angajatorilor si a angajatilor, cu privire la beneficiile muncii declarate si dezavantajele muncii nedeclarate. Perioada de desfasurare: trim. I, II, III si IV.
10. Actiune de informare si constientizare a angajatorilor si a angajatilor, cu privire la aplicarea legislatiei nationale privind detasarea lucratorilor in cadrul prestarii de servicii transnationale. Perioada de desfasurare – trim. I, II, III si IV.
11. Actiune de informare si constientizare a cetatenilor romani aflati in cautarea unui loc de munca in strainatate, cu privire la riscurile la care se pot expune prin necunoasterea prevederilor legale. Perioada de desfasurare – trim. I, II, III si IV.
12. Actiune de constientizare si control a factorilor interesati, cu privire la respectarea legislatiei specifice privind ucenicia la locul de munca si efectuarea stagiului pentru absolventii de invatamant superior. Perioada de desfasurare – trim. I, II, III si IV.
13. Actiuni de informare si constientizare a angajatorilor, cu privire la prevederile legale referitoare la registrul general de evidenta a salariatilor. Perioada de desfasurare: trim. I, II, III si IV.
14. Actiuni de informare si constientizare a angajatorilor, cu privire la obligatiile ce le revin conform Legii nr. 62/2011 a dialogului social, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare. Perioada de desfasurare: trim. I, II, III si IV.
15. Campanie privind identificarea si combaterea cazurilor de munca nedeclarata in domenii susceptibile utilizarii frecvente a acesteia, a muncii tinerilor si copiilor: constructii, fabricarea produselor de brutarie si a produselor fainoase, depozitarea si comercializarea produselor cerealiere si a produselor de panificatie, industria lemnului, comert cu ridicata si cu amanuntul, paza, unitati care desfasoara activitati in statiuni montane si de pe litoral, unitati care desfasoara activitati pe timpul noptii, colectarea si reciclarea deseurilor nepericuloase, intretinerea si repararea autovehiculelor, alte prestari de servicii. Campania se va desfasura sub forma controalelor inopinate pe parcursul intregului an.
16. Campanie privind verificarea modului de respectare de catre angajatori a prevederilor Legii nr. 156/2000 privind protectia cetatenilor romani care lucreaza in strainatate, republicata. Perioada de desfasurare: trim. III-IV.
17. Campanie privind verificarea modului de respectare de catre angajatori a conditiilor legale privind detasarea lucratorilor in cadrul prestarii de servicii transnationale. Perioada de desfasurare: trim. III-IV.
18. Campanie privind verificarea modului de respectare a prevederilor legale privind incheierea, modificarea, suspendarea, executarea, inregistrarea si transmiterea in registrul general de evidenta a salariatilor, a contractelor individuale de munca cu timp partial, precum si a prevederilor legale privind registrul general de evidenta a salariatilor. Perioada de desfasurare: trim. I-II.
In fiecare an, la nivelul Uniunii Europene sunt stabilite campanii europene pe diferite teme, care sunt preluate de catre inspectiile de munca ale fiecarui stat membru. Pentru anul 2018 este stabilita Campania europeana coordonata de Comitetul Inaltilor Responsabili cu Inspectia Muncii (SLIC) privind respectarea prevederilor legale din domeniul securitatii si sanatatii in munca, cat si din domeniul relatiilor de munca pentru lucratorii temporari si detasati.
De asemenea, pentru luna octombrie vor fi organizate, la nivelul fiecarui judet, simpozioane stiintifice in ciclul Saptamanii Europene de Securitate si Sanatate in Munca, cu tema “Prevenirea riscurilor generate de substante periculoase” sub egida Agentiei Europene pentru Securitate si Sanatate in Munca.
Toate aceste actiuni pot fi completate la nivelul inspectoratelor teritoriale de munca cu actiuni specifice activitatilor economice din zona. Bineinteles ca vor fi situatii speciale cand vizitele de control nu sunt programate, acestea desfasurandu-se ca urmare a unor accidente de munca, cu ocazia unor sesizari, in baza unor protocoale incheiate cu alte institutii de control etc., dar actiunile prezentate anterior vor reprezenta ponderea majoritara in portofoliul de control al inspectorilor de munca.
Newsletter InfoSSM
Ramai la curent cu toate solutiile propuse de specialisti.
Aboneaza-te ACUM la Newsletterul InfoSSM si primesti cadou Raportul special "Supravegherea starii de sanatate a personalului"!