Responsabil medicina muncii: resursele umane sau serviciul de SSM?
valabil la 26 Mai 2018
Intrebare: Cine trebuie sa se ocupe de medicina muncii (contract, monitorizare) in cadrul unitatii: Resursele umane sau serviciul de securitate si sanatate in munca?
Raspuns: Tinand cont de prevederile legale, orice societate trebuie sa angajeze numai persoane care, in urma examenului medical si, dupa caz, a testarii psihologice a aptitudinilor, corespund sarcinii de munca pe care urmeaza sa o execute si sa asigure controlul medical periodic si, dupa caz, controlul psihologic periodic, ulterior angajarii.
Activitatile legate de supravegherea starii de sanatate a lucratorilor se vor efectua in conformitate cu prevederile art. 24 si 25 din Legea nr. 319/2006.
In acest sens, supravegherea sanatatii lucratorilor este asigurata prin medicii de medicina a muncii.
Angajatorul poate opta pentru una din doua variante:
- Poate angaja un medic cu specializare de medicina muncii care se va ocupa de supravegherea starii de sanatate a salariatilor, cu completarea corespunzatoare a fisei de post a acestuia.
- Poate apela la un cabinet de medicina muncii in baza unui contract de prestari servicii.
Administratorul societatii va decide modalitatea de contractare a acestui serviciu care, in teorie, poate fi delegata compartimentului economic sau de achizitii functie de organigrama angajatorului.
Monitorizarea activitatii de verificari medicale periodice ar trebui inclusa in sarcina compartimentului de securitate si sanatate in munca in baza art. 15, pct. 33 din Normele metodologice de aplicare a prevederilor Legii securitatii si sanatatii in munca nr. 319/2006 aprobate prin H.G. nr. 1425/2006 (serviciul intern de prevenire si protectie, in cazul de fata, efectueaza printre altele si... pct. 33) alte activitati necesare/specifice asigurarii securitatii si sanatatii lucratorilor la locul de munca).
De asemenea, aceasta responsabilitate poate fi atribuita si conducatorilor locurilor de munca, intrucat ei pastreaza fisele individuale de instruire a salariatilor din subordine, la care trebuie atasata si o copie a fisei de aptitudine.
De asemenea, reprezentantii angajatorului cu raspunderi specifice legate de activitatea de prevenire si protectie trebuie sa realizeze si controale interne la locurile de munca unde pot identifica deficiente legate de supravegherea sanatatii lucratorilor.
De retinut!
In situatia in care angajatorul apeleaza la servicii externe de prevenire si protectie sau cabinete de medicina muncii, acesta ar trebui sa prevada in contractele de prestari servicii clauze referitoare la neexecutarea in termenele stabilite a prevederilor contractuale, intrucat sanctiunile contraventionale sunt aplicate de catre inspectorii de munca exclusiv angajatorilor.
Newsletter InfoSSM
Ramai la curent cu toate solutiile propuse de specialisti.
Aboneaza-te ACUM la Newsletterul InfoSSM si primesti cadou Raportul special "Supravegherea starii de sanatate a personalului"!
Articole similare din categoria Instruire salariati
Sep192024
Test de acordare a primului ajutor pentru autorizarea interna
de Portal SSM
valabil la 19 Sep 2024
Iul052024
Elaborarea tematicii de instruire periodica. Sfaturi utile
de Portal SSM
valabil la 05 Iul 2024
Iun252024
Model instructiune proprie SSM pentru lucrul la inaltime
de Portal SSM
valabil la 25 Iun 2024
Mai162024
Digitalizarea activitatii de instruire individuala
de Portal SSM
valabil la 16 Mai 2024
Apr302024
Instruirea la locul de munca pentru persoanele cu functie de conducere
de Portal SSM
valabil la 30 Apr 2024