Adeverinta medic de familie: evitarea efortului fizic, ridicare de greutati
valabil la 22 Aug 2018
Intrebare: Buna ziua. Se primeste de la medicul de familie o adeverinta prin care se recomanda de catre acesta: - evitarea efortului fizic, ridicare de greutati. Ce inseamna concret a face efort fizic, a nu ridica greutati? Se pot cuantifica aceste lucruri si daca da cum? Multumesc!
Raspuns: Supravegherea sanatatii lucratorilor este asigurata de catre medicii specialisti de medicina muncii conform H.G. nr. 355/2007 privind supravegherea sanatatii lucratorilor.
Medicul specialist de medicina muncii si medicul de familie al lucratorului se vor informa reciproc si operativ referitor la aparitia unor modificari in starea de sanatate a lucratorului. Daca acest fapt nu se intampla, angajatorul care intra in posesia unei recomandari (adeverinte) a medicului de familie al vreunui salariat va trebui sa-l trimita pentru investigatii medicului sau cabinetului de medicina muncii cu care are contract.
In conditiile in care medicul de medicina muncii face recomandari de tip medical, aptitudinea este conditionata de respectarea acestora, iar in fisa de aptitudine avizul medical va fi "apt conditionat".
In functie de rezultatul examenului medical la angajarea in munca, medicul de medicina muncii poate face propuneri pentru:
- adaptarea postului de munca la caracteristicile anatomice, fiziologice, psihologice si la starea de sanatate a lucratorului;
- indrumarea persoanei care urmeaza a fi angajata catre alte locuri de munca;
- includerea in circuitul informational si operational din sistemul sanitar a acelor persoane care necesita o supraveghere medicala deosebita.
Daca si recomandarile medicului de medicina muncii impun evitarea efortului fizic sau ridicarea greutatilor, angajatorul trebuie sa ia masuri tehnico-organizatorice in concordanta cu H.G. nr. 1051/2006 privind cerintele minime de securitate si sanatate pentru manipularea manuala a maselor care prezinta riscuri pentru lucratori, in special de afectiuni dorsolombare. Bineinteles ca medicul de medicina muncii trebuie sa defineasca mult mai concret in ce consta reducerea efortului fizic sau limitarea greutatilor care pot fi ridicate de un lucrator cu afectiuni medicale.
Masura cea mai adecvata este utilizarea unor echipamente de munca de transportat si ridicat care sa elimine manipularea manuala a maselor.
Newsletter InfoSSM
Ramai la curent cu toate solutiile propuse de specialisti.
Aboneaza-te ACUM la Newsletterul InfoSSM si primesti cadou Raportul special "Supravegherea starii de sanatate a personalului"!
Articole similare din categoria Cerinte de protectia muncii
Nov052024
Detasarea transnationala. Examenul medical periodic
de Portal SSM
valabil la 05 Nov 2024
Ian112021
Operator linii automate. Care este greutatea maxima admisa pentru ridicare de catre angajati?
de Portal SSM
valabil la 11 Ian 2021
Apr022020
Intocmire fisa de aptitudini pentru angajat care se reintoarce la locul de munca
de Portal SSM
valabil la 02 Apr 2020
Mar192020
COVID-19. Telemunca si efectuarea de noi controale medicale SSM
de Portal SSM
valabil la 19 Mar 2020
Mar162018
Cine este responsabil de casarea EIP si cum se face aceasta
de Portal SSM
valabil la 16 Mar 2018
Iun232017
Recomandari referitoare la instruirea studentilor si a elevilor care efectueaza stagiul de practica
de Portal SSM
valabil la 23 Iun 2017