Documente de control
Toate tipurile de control se finalizeaza prin redactarea urmatoarelor documente de control:
a) procesul-verbal de control, in care se consemneaza constatarile privind nerespectarea prevederilor legale si prin care inspectorii de munca impun ca abaterile constatate sa fie remediate intr-un timp limitat, dispunand masuri si/sau recomandari obligatorii, cu termene concrete de realizare. Termenele trebuie sa tina seama de gravitatea deficientelor semnalate.
Procesul-verbal de control este act oficial de la data incheierii lui, angajatorul avand obligatia de a indeplini masurile dispuse prin acesta. De asemenea, angajatorul este instiintat cu privire la obligatia de a informa, in scris, inspectoratul cu privire la modalitatea de indeplinire a masurilor stabilite.
Procesul-verbal de control va avea in continutul sau cel putin urmatoarele documente:
- Anexa de constatare a deficientelor in domeniul securitatii si sanatatii in munca;
- Plan de masuri dispuse ca urmare a neconformitatilor constatate fata de prevederile legislatiei din domeniul securitatii si sanatatii in munca;
- Tematica de control aprobata;
- Fisa de identificare a unitatii sau consemnarea faptului ca nu au survenit modificari in fisa intocmita la ultimul control;
- Alte documente (chestionare, certificat constatator etc.);
b) proces-verbal de constatare si sanctionare a contraventiilor (daca este cazul), prin care sunt sanctionate abaterile savarsite de catre angajator prin incalcarea prevederilor legale. In mod normal, in concordanta cu reglementarile legale, toate neconformitatile (abaterile) constatate trebuie sanctionate si, respectiv, stabilite masuri de remediere intr-un anumit interval de timp.
Procesul-verbal de constatare si sanctionare a contraventiilor este insotit si de instiintarea de plata.
c) proces-verbal de sistare partiala/totala a activitatii sau de oprire din functiune a echipamentelor de munca (daca este cazul), prin care inspectorii de munca opresc din functiune un loc de munca, o activitate, o unitate, un echipament de munca etc., in conditiile constatarii unui pericol grav si iminent – cand se constata ca este pusa in pericol viata si/sau sanatatea lucratorilor.
Toate procesele-verbale incheiate vor purta numar si data certa din registrul de intrari-iesiri al inspectoratului teritorial de munca si vor fi semnate corespunzator de inspectorul de munca.
Cu ocazia controalelor efectuate, inspectorii de munca constata incalcari ale legislatiei specifice, dintre cele mai semnificative putand enumera:
- lipsa autorizatiei de functionare din punctul de vedere al securitatii si sanatatii in munca;
- lipsa organizarii activitatii de prevenire si protectie;
- neasigurarea de catre angajator a echipamentelor individuale de protectie;
- nerealizarea unei protectii colective si individuale la locurile de munca;
- lipsa evaluarii riscurilor profesionale;
- lipsa instructiunilor proprii pentru toate activitatile desfasurate;
- neintocmirea planului de prevenire si protectie;
- neadoptarea, din faza de cercetare, proiectare si executie a constructiilor, cat si a echipamentelor de munca de solutii conforme prevederilor legale in vigoare privind securitatea si sanatatea in munca;
- neasigurarea unor echipamente de munca fara pericol pentru securitatea si sanatatea
- lucratorilor;
- neasigurarea unei instruiri adecvate in domeniul securitatii si sanatatii pentru sala riati;
- lipsa efectuarii unei supravegheri medicale adecvate, la angajare si periodic, pentru toti angajatii;
- lipsa controlului angajatilor privind aplicarea de catre acestia a masurilor prevazute in planul de prevenire si de protectie stabilit.
Amenzile contraventionale aplicate de inspectorii de munca sunt inscrise in intervale care pleaca, in functie de gravitatea pericolului social al incalcarii, de la 1.000 de lei pana la 10.000 de lei. Sunt situatii cand, prin acelasi proces-verbal de sanctiune, se aplica mai multe amenzi pentru mai multe deficiente, suma lor putand ajunge astfel pana la 20.000 de lei.
Practic, cea mai mare amenda este de 10.000 de lei si se aplica pentru urmatoarele cazuri:
- lipsa autorizatiei de functionare din punctul de vedere al securitatii si sanatatii in munca, inainte de inceperea oricarei activitati, conform prevederilor legale;
- neacordarea echipamentelor individuale de protectie pentru toti angajatii;
- impiedicarea in orice mod a inspectorilor de munca sa exercite, total sau partial, controlul ori sa efectueze cercetarea evenimentelor potrivit prevederilor legale prin orice actiune sau inactiune a conducatorului unitatii, a reprezentantului legal, a unui angajat, prepus ori a altei persoane aflate in locatiile supuse controlului, inclusiv refuzul persoanei gasite la locul de munca de a completa fisa de identificare sau de a da informatii despre evenimentul cercetat;
- neindeplinirea sau indeplinirea partiala de catre entitatea controlata a masurilor dispuse de inspectorul de munca, la termenele stabilite de acesta;
- nerespectarea de catre conducatorul unitatii, reprezentantul legal al acestuia, angajati, prepusi sau alte persoane aflate in locatiile supuse controlului a obligatiei de a pune la dispozitia inspectorilor de munca, in termenul stabilit de acestia, documentele si informatiile solicitate, necesare controlului ori cercetarii evenimentelor.
Sistarea partiala sau totala a unei activitati sau de oprire din functiune a unui echipament de munca reprezinta o sanctiune complementara, care insoteste sanctiunea contraventionala principala (amenda).
Neindeplinirea conditiilor in baza carora s-a acordat autorizatia de functionare din punct de vedere SSM sau lipsa unei protectii colective la un loc de munca unde exista riscuri majore de accidentare pot conduce la sistarea activitatii. De asemenea, utilizarea unor echipamente de munca ce nu detin documente de provenienta, documente care sa certifice verificarile tehnice periodice sau care prezinta defectiuni care pot genera accidente de munca impun oprirea din functiune a acestuia.
In situatia in care angajatorul reia activitatea sau pune in functiune echipamentul de munca defect fara remedierea deficientelor constatate, inspectorul de munca va sesiza organele de urmarire penala referitor la infractiunea de nerespectare a masurilor legale de securitate si sanatate in munca pedepsita de art. 350, Legea nr. 286/2009 (noul Cod penal) cu inchisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amenda.
Newsletter InfoSSM
Ramai la curent cu toate solutiile propuse de specialisti.
Aboneaza-te ACUM la Newsletterul InfoSSM si primesti cadou Raportul special "Supravegherea starii de sanatate a personalului"!