Procedura de obtinere a avizelor si autorizatiilor de securitate la incendiu
Raspuns:
Indiferent de situatia in care este necesara emiterea unui aviz sau a unei autorizatii de securitate la incendiu, procedura de obtinere a acestora este urmatoarea:
- Persoanele fizice sau juridice intocmesc documentatia necesara obtinerii avizelor si autorizatiilor de securitate la incendiu.
- Persoanele fizice sau juridice solicita in scris avizele si autorizatiile de securitate la incendiu, prin completarea unei cereri-tip adresate direct inspectoratului judetean in a carui zona de competenta urmeaza sa fie realizata sau sunt amplasate constructiile sau amenajarile respective.
- Cererile, insotite de documentatia necesara obtinerii avizelor si autorizatiilor de securitate la incendiu, se inregistreaza intr-un registru special, in ordinea primirii, asigurandu-se evidenta si confidentialitatea continutului acestora.
Avizele si autorizatiile de securitate la incendiu si de protectie civila se solicita inspectoratelor judetene in a caror zona de competenta urmeaza sa fie realizate ori sunt amplasate constructiile, instalatiile sau amenajarile respective, de catre persoanele prevazute la art. 30 alin. (2) din Legea nr. 307/2006, cu modificarile si completarile ulterioare, direct sau prin imputerniciti, denumiti in continuare solicitanti.
Documentatia poate fi depusa si in format electronic, insotita de semnatura electronica a factorilor implicati in procesul de avizare/autorizare.
Termenul legal de emitere a avizelor de securitate la incendiu este de maximum 15 zile de la data depunerii documentatiei complete.
Termenul legal de emitere a autorizatiilor de securitate la incendiu este de maximum 30 de zile de la data depunerii documentatiei complete.
Constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 20.000 de lei la 50.000 de lei inceperea lucrarilor de executie la constructii si amenajari noi, de modificare a celor existente si/sau schimbarea destinatiei acestora, fara obtinerea avizului de securitate la incendiu, potrivit art. 44 alin. V lit. a) din Legea nr. 307/2006 privind apararea impotriva incendiilor.
Termenele curg de la data inregistrarii cererii, daca documentatia depusa este completa. In situatia in care documentatia este incompleta, in termen de cel mult 10 zile de la data inregistrarii cererii, inspectoratul judetean comunica solicitantului, in scris, documentele care trebuie depuse spre completare, precum si faptul ca trebuie sa ridice documentatia depusa.
Documentele necesare completarii documentatiei se depun in maximum 30 de zile de la comunicare, de catre persoanele fizice ori juridice care finanteaza si realizeaza investitii noi sau interventii la constructiile existente ori, dupa caz, beneficiarului investitiei, cu adresa scrisa in care se mentioneaza numarul si data cererii.
Daca documentatia a fost transmisa in format electronic, documentele necesare completarii se vor comunica in acelasi format, in maximum 30 de zile de la instiintare, cu mentionarea numarului si datei cererii.
- Documentatia depusa pentru avizare sau autorizare se repartizeaza pentru solutionare specialistilor desemnati din inspectia de prevenire-structura de avizare-autorizare din cadrul inspectoratului judetean sau al municipiului Bucuresti pentru situatii de urgenta.
- In urma verificarii continutului documentatiei si, in cazul emiterii autorizatiilor de securitate la incendiu, si a conditiilor din teren, specialistii desemnati intocmesc pentru fiecare situatie un referat cu concluziile rezultate si cu propunerile privind emiterea sau respingerea motivata a emiterii avizului sau autorizatiei.
- Referatele se verifica de catre seful structurii de avizare-autorizare, se vizeaza de catre adjunctul inspectorului-sef si se aproba de catre inspectorul-sef.
- Avizele si autorizatiile emise de inspectorate se semneaza de catre inspectorul-sef si se stampileaza cu stampila inspectoratului.
Constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 20.000 de lei la 50.000 de lei punerea in functiune a constructiilor si amenajarilor noi ori a celor existente la care s-au executat lucrari de modificare si/sau s-a schimbat destinatia acestora, fara obtinerea autorizatiei de securitate la incendiu, potrivit art. 44 alin. V lit. b) din Legea nr. 307/2006 privind apararea impotriva incendiilor.
Prin exceptie, pentru constructiile si amenajarile din categoriile precizate in H.G. nr. 571/2016 pentru aprobarea categoriilor de constructii si amenajari care se supun avizarii si/sau autorizarii privind securitatea la incendiu si care au fost puse in functiune fara obtinerea autorizatiei de securitate la incendiu, persoanele fizice sau juridice care finanteaza si realizeaza investitii noi sau interventii la constructiile existente ori, dupa caz, beneficiarul investitiei aveau obligatia obtinerii respectivului act administrativ pana la data de 30 septembrie 2017.
Beneficiarii care au depus pana la data de 30 septembrie 2017 documentatia pentru obtinerea autorizatiei de securitate la incendiu sau au proiecte in avizare pentru finantare sunt exceptati de la aplicarea amenzilor daca termenul de conformare nu depaseste data de 31 decembrie 2017.
Pana la obtinerea autorizatiei de securitate la incendiu, raspunderea exclusiva in ceea ce priveste functionarea constructiilor si amenajarilor din punctul de vedere al asigurarii cerintei de securitate la incendiu revine beneficiarilor investitiilor.
Newsletter InfoSSM
Ramai la curent cu toate solutiile propuse de specialisti.
Aboneaza-te ACUM la Newsletterul InfoSSM si primesti cadou Raportul special "Supravegherea starii de sanatate a personalului"!