Recomandari referitoare la instruirea studentilor si a elevilor care efectueaza stagiul de practica
valabil la 23 Iun 2017
Intrebare: Daca primim studenti in stagiu de practica, ce obligatii avem in legatura cu instruirea acestora privind protectia muncii?
Raspuns:
Legea nr. 319/2006 a securitatii si sanatatii in munca are ca scop instituirea de masuri privind promovarea imbunatatirii securitatii si sanatatii in munca a lucratorilor. In sensul acestei legi, persoanele angajate de catre un angajator, inclusiv studentii, elevii in perioada efectuarii stagiului de practica, precum si ucenicii si alti participanti la procesul de munca au calitatea de lucratori.
Practica este activitatea desfasurata de elevi si studenti, in conformitate cu planul de invatamant, care are drept scop verificarea aplicabilitatii cunostintelor teoretice insusite de acestia in cadrul programului de instruire.
Practicantul este elevul sau studentul care desfasoara activitati practice pentru consolidarea cunostintelor teoretice si pentru formarea abilitatilor, spre a le aplica in concordanta cu specializarea pentru care se instruieste.
Activitatea de practica se poate desfasura cu program saptamanal sau cumulat, la sfarsit de semestru sau de an de studii, in conformitate cu planul de invatamant.
Organizatorul de practica este unitatea sau institutia de invatamant preuniversitar, respectiv universitar, care desfasoara activitati instructiv-educative si formative.
Partenerul de practica desemneaza persoanele care se ocupa de indrumarea si urmarirea activitatii de practica a elevilor si studentilor.
Chiar daca legea nu prevede explicit, unitatea de invatamant si societatea unde se va desfasura practica studentului trebuie sa elaboreze conventii de securitate si sanatate in munca prin care sa se prevada modalitatea de informare privind riscurile profesionale la locul unde se va efectua stagiul de practica, cat si referitor la verificarea starii de sanatate a acestuia.
Contractul cadru sau conventia dintre organizator si partenerul de practica este impus(a) si prin Legea nr. 258/2007 privind practica elevilor si studentilor.
Astfel, partenerul de practica este obligat sa instruiasca practicantul cu privire la normele de protectie a muncii si de aparare impotriva incendiilor, specifice activitatilor pe care le va desfasura. De asemenea, practicantii au obligatia sa respecte regulamentul de ordine interioara al partenerului de practica si normele de protectie a muncii si de aparare impotriva incendiilor, specifice activitatii desfasurate.
Ca recomandare, partenerul de practica trebuie sa intreprinda urmatoarele diligente in domeniul securitatii si sanatatii in munca:
- sa asigure instruirea practicantilor, inainte de inceperea practicii (fisa individuala de instruire sau fisa colectiva);
- poate fi util un examen medical (gen examen medical la angajare si completarea fisei de aptitudine de catre medicul specialist de medicina muncii) facut practicantilor inainte de inceperea practicii, daca locul de munca/postul de lucru unde isi vor desfasura practica este identificat ca loc de munca cu riscuri profesionale crescute. Exista si varianta, mai putin recomandabila, de a solicita studentilor asumarea pe proprie raspundere, prin semnatura, ca starea sanatatii le permite desfasurarea activitatilor;
- sa puna la dispozitia practicantilor echipamente de munca adecvate, care nu pun in pericol securitatea si sanatatea acestora;
- sa asigure, in mod gratuit, echipamente individuale de protectie adecvate activitatii desfasurate de practicanti;
- sa comunice de indata, catre inspectoratul teritorial de munca pe raza caruia s-a produs, orice eveniment in care au fost implicati practicanti.
De retinut!
Agentul economic, prin primirea studentilor si elevilor in practica, isi asuma toate responsabilitatile prevazute de Legea nr. 319/2006 pentru astfel de cazuri (instruire, evenimente produse, supraveghere si control, dotare cu EIP, materiale igienico-sanitare, alimentatie de protectie etc.).
Newsletter InfoSSM
Ramai la curent cu toate solutiile propuse de specialisti.
Aboneaza-te ACUM la Newsletterul InfoSSM si primesti cadou Raportul special "Supravegherea starii de sanatate a personalului"!
Articole similare din categoria Cerinte de protectia muncii
Iul242023
Fisa de evaluare a riscurilor si plan de prevenire si protectia pentru activitatile desfasurate in santiere temporare si mobile
de Portal SSM
valabil la 24 Iul 2023
Apr262023
Planul de securitate si sanatate in munca. Obligatii
de Portal SSM
valabil la 26 Apr 2023
Ian302023
Conditii pentru amenajarea unui atelier de sudura electrica
de Portal SSM
valabil la 30 Ian 2023
Sep102021
Baza legala conditii de depozitare pe rafturi a incarcaturii
de Portal SSM
valabil la 10 Sep 2021